Prospešné a škodlivé plesne

Pridal: Počet zobrazení: 25

Niektoré plesne môžu zachrániť život, iné môžu zabiť. Niektoré dodávajú chuť syrom a vínu, iné sú jedovaté. Niektoré rastú na kmeňoch stromov, iné sa šíria v kúpeľniach a zamorujú knihy. Plesne sú úplne všade — možno práve keď čítate túto vetu, vdychujete ich výtrusy. POCHYBUJETE, že plesne sú všade okolo nás? Nechajte krajec chleba len tak voľne položený, alebo ho dajte hoci aj do chladničky. Nebude trvať dlho a objavia sa na ňom jemné chumáčiky — pleseň!

Prospešné a škodlivé plesne

Plesne sa zaraďujú k hubám, kam patrí viac ako 100 000 druhov plesní, húb a kvasiniek. Len približne o 100 predstaviteľoch tejto skupiny je známe, že spôsobujú ľuďom a zvieratám choroby. Mnohé huby hrajú dôležitú úlohu v potravinovom reťazci — rozkladajú odumretú organickú hmotu na dôležité prvky, ktoré môžu využiť rastliny. Iné pracujú v symbióze s rastlinami a pomáhajú im získať z pôdy výživné látky. A niektoré sú parazitmi.

Pleseň začína svoj život ako nepatrný výtrus unášaný vzduchom. Keď pristane na vhodnom zdroji potravy, ktorý má okrem iného správnu teplotu a vlhkosť, začne klíčiť a vytvárať bunky, ktoré vyzerajú ako vlákna a nazývajú sa hýfy. Keď sa hýfy rozkonárujú, vzniká chumáčovitá spleť (podhubie), čo je viditeľná pleseň. Pleseň môže vyzerať aj ako špina alebo škvrna, keď sa vytvorí napríklad v škárovacej hmote medzi obkladačkami alebo dlaždicami v kúpeľni. 

Plesne na potravinách, ako im predchádzať 

Plesne sú majstrami v rozmnožovaní. Malé čierne bodky v známej chlebovej plesni Rhizopus stolonifer sú výtrusnice. Len jedna bodka obsahuje vyše 50 000 výtrusov a každý jeden môže za niekoľko dní vytvoriť stovky miliónov nových výtrusov!

A ak má pleseň správne podmienky, ľahko môže vyrásť v knihe, v topánke, na tapete či v lese na kmeni stromu.

Ako sa plesne živia? Na rozdiel od zvierat a ľudí, ktorí najprv jedia a potom potravu trávia, plesne to často robia naopak. Keď sú organické molekuly príliš veľké alebo príliš zložité, aby z nich plesne mohli mať úžitok, plesne vylučujú tráviace enzýmy, ktorými rozkladajú molekuly na jednoduchšie, vstrebateľné látky. A keďže plesne sa nemôžu vydať za potravou, musia v nej žiť.

Plesne môžu vytvárať toxické látky (mykotoxíny), ktoré môžu mať na ľudí i na zvieratá nepriaznivý vplyv, keď sa s nimi dostanú do kontaktu vdýchnutím, prehltnutím či dotykom. Ale pleseň nie je iba škodlivá, pretože má niektoré veľmi užitočné vlastnosti.

 

Priateľská tvár plesní

Prospešné plesne v syroch 

V roku 1928 vedec Alexander Fleming náhodou spozoroval germicídne účinky zelenej plesne. Ukázalo sa, že táto pleseň (neskôr označená ako Penicillium notatum) zabíja baktérie, ale pre ľudí a zvieratá je neškodná. Tento objav viedol k vývoju penicilínu, ktorý bol opísaný ako „najväčší záchranca v modernej medicíne".

Fleming a jeho spolupracovníci Howard Florey a Ernst Chain dostali v roku 1945 Nobelovu cenu za medicínu. Odvtedy sa pleseň pridáva do mnohých liečiv vrátane liekov proti krvným zrazeninám, migréne a Parkinsonovej chorobe.

Plesni tiež môžeme vďačiť za rozšírenie repertoára chutí. Ako príklad si vezmime syr. Vedeli ste, že brie, camembert, dánsky modrý, gorgonzola, rokfort a stilton vďačia za svoju výraznú chuť jednému druhu plesne Penicillium? Podobne i saláma a sójová omáčka sú zaviazané plesni.

To isté platí o víne. Keď sa z určitej odrody hrozna v správnom čase oberú tie strapce, ktoré sú v správnej miere napadnuté plesňou, dajú sa z nich vyrobiť znamenité dezertné vína. Pleseň Botrytis cinerea, teda „ušľachtilá pleseň", zvyšuje podiel cukrov v hrozne, a tým zvýrazňuje jeho chuť. Túto chuť dotvorí pleseň Cladosporium cellare vo vínnej pivnici, kde víno dozrieva. Keď trochu pozmeníme jedno porekadlo maďarských vinohradníkov, môžeme povedať, že ‚ušľachtilá pleseň dáva dobré víno'.

 

Ako nedať škodlivým plesniam šancu?

Pleseň má i škodlivé účinky a môže vyvolať tieto príznaky: respiračné ťažkosti, napríklad sipivé dýchanie, namáhavé dýchanie a dýchavicu; upchatie nosových a prínosových dutín; podráždenie očí (pálenie, sčervenanie a slzenie); suchý kašeľ; podráždenie nosa a hrdla; žihľavku alebo podráždenie kože.

Zvýšená prevencia v domácnosti je riešením, ako predísť šíreniu škodlivých plesní, ktoré sa z času na čas môžu objaviť na stenách, okolo kuchynského drezu, vodovodnej batérie, či v chladničke a aj na potravinách.

 

Tieto prírodné prostriedky vám pomôžu predchádzať, eliminovať rôzne mikroorganizmy v domácnosti:

 

Potraviny: 

Ako ochrániť potraviny pred plesňou
  • Kontrolujte dôkladne potraviny už pri ich nákupe v obchode.
  • Pravidelne kontrolujte domáce zásoby potravín a to hlavne ovocie a zeleninu.
  • Chlieb a pečivo neskladujte v igelitových sáčkoch! Použiť môžete chlebník keramický, či drevený, alebo zabaľte pečivo do utierky, či plátenného vrecka.

 

Drez a vodovodná batéria, odkvapávač na riad:

  • Dozrite, aby ste vždy po umývaní riadu dosucha utreli miesta okolo drezu a batérie.
  • Ak na niektorom mieste okolo drezu, či batérie zateká voda, neignorujte to! Nechajte miesto dobre vysušiť a zaizolujte proti zatekaniu.
  • Špongiu z drezu vyberajte, vyžmýkajte a nechajte voľne na vzduchu - nenechávajte ju vo vlhkom prostredí. Dezinfikovať ju môžete v prírodnom antibakteriálnom roztoku z grepových jadierok, alebo v acidickej vode.
  • Odkvapávač na riady nechávajte čo najviac prázdny a zliaty z vody. Napriek tomu, že sa doňho dávajú čisté riady, je to miesto, kde sa najviac šíria baktérie a plesne.

 

Chladnička:

  • Pravidelne kontrolujte kvalitu potravín v chladničke. Bohužiaľ pleseň si vie aj v tomto chladnom prostredí nájsť spôsob prežitia ako na potravinách, tak v gumovom tesnení, či vo vývode k odparovacej miske.
  • Pri každom umytí chladničky dezinfikujte SteriSolanom (alebo Sanosilom) miesta, ktoré sa ľahko môžu stať domovom pre plesne - gumové tesnenia, vývod k odparovacej miske.

 

Umývačka riadu:

  • Aj tento domáci pomocník si zaslúži občas primeranú dávku hygieny a dezinfekcie.
  • Nezabúdajte nechať umývačku po každom použití dobre vyschnúť a následne zabezpečte jej vetranie!

 

Odsávanie vodnej pary:

Likvidácia plesní bez chlóru, bez zápachu a účinne
  • Používajte digestor, vodné pary vzniknuté pri varení zvyšujú vlhkosť vo vzduchu. Príp. počas varenia častejšie vetrajte.
  • Po sprchovaní a kúpaní dôkladne vyvetrajte, ak to nepostačuje na odstránenie vlhkosti, zabezpečte si odsávač pary priamo do kúpeľne.
  • Vlhké uteráky po sprchovaní nenechávajte sušiť v kúpeľni. Nadmerná a dlhodobá vlhkosť v priestore kúpeľne sú ľahkým zdrojom vzniku plesní priamo v uterákoch, cítiť to na nepríjemnej vôni takmer "čistého" uteráka.
  • Nesušte v domácom prostredí prádlo, vlhkosť z prádla zvyšuje celkovú vlhkosť vzduchu v domácnosti.

 

Mohlo by vás zaujímať

Robí vám starosti zvýšená vlhkosť v domácnosti? Toto zariadenie vás môže zachrániť pred plesňami ...

 

Kvety v domácnosti:

  • Sú krásne, estetické a spríjemňujú nám naše domovy. No pozor, veľké množstvo kvetov a nadmerné zalievanie môže byť tiež príčinou vzniku a domovom plesní.
  • Sledujte zdravotný stav izbových kvetín, práve oni nám svojim prejavom zdravia môžu signalizovať, že niečo s vlhkosťou v domácnosti nemáme v poriadku.

 

Cirkulácia vzduchu:

  • Umožnite cirkuláciu teplého vzduchu od radiátora v čo najväčšom objeme v miestnosti tak, že v zime budete používať také závesy a záclony, ktorých spodný okraj je vo výške najmenej 10 cm nad parapetom a garniža je takého tvaru, aby umožnila obtekanie zohriatého vzduchu od radiátora okolo parapetu po povrchu skla a okolo nadpražia (prekladu) do miestnosti.
  • Prirodzenú cirkuláciu vzduchu po miestnosti výrazne dokážu narušiť rôzne prekážky, napríklad nábytok, paravány a pod. Vzduch zohriaty od radiátora by mal mať možnosť voľne obiehať okolo povrchu stien, aby čo najrovnomernejšie zohrieval steny. Toto je zvlášť dôležité pri severných a východných stenách, ktoré sú najchladnejšie a preto pri týchto stenách by mal byť nábytok odtiahnutý od steny najmenej 10 cm a ideálne by bolo, keby to bol nábytok na nožičkách, aby vzduch mohol voľne prúdiť popod, aj poza neho.

 

Všeobecne platí:

  • Vetrajte. Vetraním sa rozumie pravidelné (každý deň, podľa potreby aj viac krát) otvorenie okien dokorán na pár minút, aby sa vzduch rýchlo v izbe vymenil. V zimnom období používanie vetračky, či poodchýlené okno je spôsob chladenia izby, nie vetrania.
  • Udržujte primeranú vlhkosť. Snažte sa v byte udržiavať ideálnu vlhkosť vzduchu, ktorá sa pohybuje v rozmedzí 45 až 60 percent.
  • Preventívne ošetrujte rizikové miesta. Miesta okolo vane, sprchového kúta, okolo okien a kúrenia sú miesta, kde sa plesni darí veľmi dobre. Pravidelným postrekom SteriSolanom , alebo Sanosilom zaistíte nielen hygienickú čistotu, ale tiež prevenciu tvorby plesní. Postrek zaberie len pár sekúnd a ošetrené miesto nie je nutné (nie je žiaduce) následne umývať.
  • Nenechajte plesne rozrastať sa. Ošetrite i malé miesta napadnuté plesňou. Pleseň sa veľmi rýchlo množí a môže kontaminovať celú miestnosť, prípadne i domácnosť behom niekoľkých dní.
  • Akýkoľvek prejav vzniku plesní je potrebné riešiť. Za každým prejavom sa skrýva príčina, ktorú je potrebné odstrániť!

 

 

.

 

Pokiaľ máte otázku, tak ju napíšte nižšie do komentárov. Rada odpoviem :)

Ak sa vám článok páčil, alebo vám dáva zmysel, dajte mu Páči sa mi. Ak môžu tieto informácie pomôcť niekomu z vášho okolia, zdieľajte ho zo svojimi priateľmi.

 

Bakterie virusy plesne parazity rady navody skusenosti HarmonyNature

 

Ak kliknete myšou na ľubovoľné farebné (červené) slovo pred ktorým je znak malej šípky (), otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budem rada, keď mi o tom napíšete na mail: office@harmonynature.sk.

 

Upozornenie: Tento článok má informatívny charakter, obsah pochádza z dostupnej literatúry a Internetu. Jej autorom nie je lekársky, alebo zdravotnícky školený odborník a nenesie žiadnu zodpovednosť v prípade nesprávneho použitia liečivých rastlín, odvodených produktov, alebo pri aplikovaní jednotlivých liečebných metódach. Pri akútnych zdravotných problémoch vyhľadajte svojho lekára.

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie, šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

 

 

Prihlásenie

Súbory cookies používame, aby sme zabezpečili funkčnosť týchto webových stránok. Viac informácií