Jún ► Ako posilniť zdravie tenkého čreva

Počet zobrazení: 312

Mesiac JÚN symbolizuje príchod leta, krásne dlhé teplé dni a krátke voňavé noci. Všetko v prírode začína pomaly „byť v stave pretrvávajúcej krásy". Sme plní očakávania z prichádzajúcich slnečných dní, snívame a plánujeme, ako čo najpríjemnejšie strávime leto. V júni je najviac ohrozené tenké črevo, a jeho správna činnosť priamo ovplyvňuje jeden veľmi dôležitý orgán v tele. Preto starostlivosť o tenké črevo má svoj opodstatnený dôvod, pretože je neoddeliteľnou súčasťou celého tela, ale aj kvôli orgánu, ktorý patrí do rizikovej skupiny civilizačných ochorení posledných rokov. Ktorý orgán to je?

Jún ► Ako posilniť zdravie tenkého čreva

.

Tenkým črevom prijímame potrebné živiny do tela a je vstupnou bránou na vstrebávanie výživných látok a tekutín do organizmu. Je teda veľmi dôležité, akú energiu vo forme potravy, tekutín, ale aj tú duševnú prijímame. Plocha sliznice tenkého čreva dosahuje u dospelého človeka až 10 m², preto je dôležité sa oň starať kvalitnou stravou a pozitívne naladeným duševným zdravím.

 

Ako sa oslabenie tenkého čreva prejavuje a ako nastaviť patričnú rovnováhu?

Párovým orgánom tenkého čreva je srdce, o ktorom sme si písali minulý mesiac (máj). Tenké črevo zo svojej hlbšej podstaty teda chráni naše srdce, zabraňuje prílišnej horúčkovitosti a nadbytku napätia. Toto napätie vypúšťa tenké črevo cez močový mechúr von z tela. Pri močení môžeme teda pociťovať pálenie až rezanie a v horších prípadoch aj zápal močového mechúra.

Tenké črevo časti

Tenké črevo má tri úseky: dvanástnik (duodénum), lačník (jejúnum) a bedrovník (ileum). Poruchy týchto častí majú druhotne vplyv aj na chrbticu, pankreas a tým aj na sliznice. Bolesti žalúdka, nadúvanie a hnačky patria k prejavom ochorenia

K najčastejším problémom vychádzajúcich z nerovnováhy tenkého čreva sa radí hnačka. A to ako akútny, tak aj chronický stav. Rozlišovacia schopnosť čreva, čo je pre nás dobré alebo nie, je v tomto prípade značne obmedzená.

Ak ste sa stretli s tzv. hnačkou zo strachu, či už pred dôležitým stretnutím, skúškou, cestou, tak to nám len myseľ hovorí, že sme pod ťarchou strachu a nesprávneho vyhodnotenia situácie. Najlepšie je pred danou situáciou neutekať a skonfrontovať ju, prijať ju takú, ako nám prišla do cesty.

V dnešnej dobe sa hojne oslabenie tenkého čreva prejavuje neznášanlivosťou na lepok (celiakia). Nadmiera lepku spôsobuje poškodenie slizníc a následne horšiu vstrebateľnosť živín. Podobne je tomu aj u Crohnovej choroby (chronického zápalu tenkého čreva). 

Stres, kritickosť (aj k sebe) a neustále a neúmerné analyzovanie sú najväčšími nepriateľmi tenkého čreva. Pochopenie svojej situácie cez pochopenie ako funguje ľudská myseľ sú dôležitou cestou k uzdraveniu.

 

Podpora srdca

 

Aké potraviny nám pomôžu posilniť tenké črevo?

Najaktívnejší čas pre tenké črevo je medzi 13-15 hod. Nie je teda vhodné ho v tomto čase zaťažovať akoukoľvek stravou, ktorá v ňom bude dlhodobo stagnovať. Vhodné je zaradiť aj šťavu z mladého jačmeňa, dobré sú zeleninové či ovocné šťavy a šaláty. 

Filtrovaná voda a Omega 3

◘ Dôležité je konzumovať prirodzené potraviny obsahujúce vlákninu a vyvarovať sa umelým potravinám, najmä cukru, veľkému množstvu živočíšnych tukov, obmedziť pečivo, kávu a alkohol. Je dobré piť dostatok tekutín, najlepšie ›čistú filtrovanú vodu či zelený čaj.

◘ Pred raňajkami alebo večerou si doprajte doplnok stravy vo forme ľanového či rybieho oleja, alebo oleja z tresčej pečene, ktorými zaistíte kvalitný zdroj omega 3.

◘ Čo sa týka typu stravy, vychádzajte z odporúčaní pre predošlý mesiac MÁJ - starostlivosť o SRDCE a doplňte ju o to, čo nám najbližšie obdobie prinesie: špenát • reďkovky • zelené šaláty • čakanka • špargľa • uhorky • paradajky • jahody • čerešne • maliny.

◘ Zo strukovín sú to prevažne fermentované výrobky (Miso pasta, tempeh, natto), naklíčené mungo fazuľky, sójové klíčky, čerstvý hrášok, červená fazuľa. Pre posilnenie slinivky a zlepšenie stavu slizníc (nielen čriev) je vhodné zaradiť bezlepkové obilniny ako sú pšeno, quinova, pohánka, amarant, či ryža.

◘ Pre tých, ktorí konzumujú mäso je vhodné striedmo grilované a hojne obalené v bylinkách, jahňacie a baranie. Je dobré obmedziť soľ, ktorá zadržiava v tele vodu a vodu skôr do pokrmov pridávať. Naopak, je dôležité konzumovať v dostatočnej miere zdravé tuky (a to aj keď máme nadváhu).

Mliečne výrobky je vhodné konzumovať prevažne kyslomliečne.

◘ Výborné sú čerstvé bylinky ako pažítka, mäta, tymián, šalvia, bazalka, oregano, rozmarín, saturejka alebo napríklad kurkuma.

 

Podpora Srdca

 

A záverom zopár ľudových rád a návodov z publikácie:

Staré, dobré, vyskúšané • Rady a návody na liečenie chorôb, zozbierané medzi ľudom

 

Črevo rady zozbierané ľuďmi

 

.

 

Pokiaľ máte otázku, tak ju napíšte nižšie do komentárov. Rada odpoviem :)

Ak sa vám článok páčil, alebo vám dáva zmysel, dajte mu Páči sa mi. Ak môžu tieto informácie pomôcť niekomu z vášho okolia, zdieľajte ho zo svojimi priateľmi.

 

Bakterie virusy plesne parazity rady navody skusenosti HarmonyNature

 

Ak kliknete myšou na ľubovoľné farebné (červené) slovo pred ktorým je znak malej šípky (), otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budem rada, keď mi o tom napíšete na mail: office@harmonynature.sk.

 

Upozornenie: Tento článok má informatívny charakter, obsah pochádza z dostupnej literatúry a Internetu. Jej autorom nie je lekársky, alebo zdravotnícky školený odborník a nenesie žiadnu zodpovednosť v prípade nesprávneho použitia liečivých rastlín, odvodených produktov, alebo pri aplikovaní jednotlivých liečebných metódach. Pri akútnych zdravotných problémoch vyhľadajte svojho lekára.

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie, šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

 

 

Brožúra ZDARMA ►

  • Stiahnite si brožúru:

    100 a viac možností, ako použiť IONIZOVANÚ VODU v prospech zdravia

    Praktický sprievodca vás zoznámi s možnosťami ako použiť Alkalickú, Acidickú a Striebornú ionizovanú vodu v každodennom živote pri rôznych problémoch a ťažkostiach.

    PDF brožúra

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Naša webová stránka ukladá údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača) na identifikáciu vašej relácie a dosiahnutie základnej funkčnosti platformy, zážitku z prehliadania a zabezpečenia.
Môžeme ukladať údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača), aby sme mohli poskytovať doplnkové funkcie, ktoré zlepšujú váš zážitok z prehliadania, ukladať niektoré z vašich preferencií bez toho, aby ste mali používateľský účet alebo bez prihlásenia, používať skripty a/alebo zdroje tretích strán, widgety atď.
Používanie analytických nástrojov nám umožňuje lepšie porozumieť potrebám našich návštevníkov a tomu, ako používajú našu stránku. Môžeme použiť nástroje prvej alebo tretej strany na sledovanie alebo zaznamenávanie vášho prehliadania našej webovej stránky, na analýzu nástrojov alebo komponentov, s ktorými ste interagovali alebo ste ich používali, zaznamenávanie udalostí konverzií a podobne.
Môžeme používať súbory cookie a nástroje tretích strán na zlepšenie ponuky produktov a/alebo služieb našej alebo našich partnerov, jej relevantnosti pre vás na základe produktov alebo stránok, ktoré ste navštívili na tejto webovej stránke alebo na iných webových stránkach.
Táto stránka je chránená programom reCAPTCHA a spoločnosťou Google. Platia Pravidlá ochrany osobných údajov a Zmluvné podmienky.

Prihlásenie