Epamaris olej je zmes vysoko kvalitného rybieho oleja bohatého na mastné kyseliny Omega-3 EPA a DHA, najmä EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová) doplnená o vitamíny A, E a D.
Olej upravuje a udržiava hladiny EPA+DHA a pomer kyselín Omega-6/Omega-3 v tele.
Problémom dnešnej stravy, nie je len vysoký obsah cukrov a bielej múky v potravinách, ale aj vysoká spotreba potravín s obsahom Omega-6 mastných kyselín a veľmi nízka konzumácia potravín s obsahom Omega-3. Dôsledkom je nevyvážený pomer Omega-6 a Omega-3 kyselín v ľudskom tele, čo je príčinou vzniku mnohých civilizačných ochorení.
Ako dlho sa odporúča užívať Omega-3?
Nemá zmysel ich užívať sporadicky. Ich skutočný efekt na ľudské zdravie sa prejaví iba pri pravidelnom a dlhodobom užívaní.
Ktoré funkcie v organizme podporuje Omega-3
![]() |
• Normálnu funkciu mozgu • normálnu funkciu srdca • normálnu funkciu imunitného systému • zvyšuje EPA a DHA v tele bezpečným a efektívnym spôsobom • pomáha upraviť rovnováhu Omega-6/Omega-3 na normálne hodnoty • zvyšuje úrovne polyfenolu v tele, čím chráni krvné lipidy pred oxidačným stresom • podporuje normálnu funkciu očí • normálne hladiny triglyceridov v krvi • normálny krvný tlak • normálne hladiny vápnika v krvi • normálne zloženie kostí, svalové funkcie • normálne zdravie zubov a bunkové delenie
► Pozrieť video: ›Koľko denne užívať Omega-3 (12:20 minúta vo videu)
► Prečítajte si článok: ›Prečo je potrebné každý deň prijímať Omega-3?
Ktoré funkcie v organizme podporuje Omega-3
• normálnu funkciu mozgu • normálnu funkciu srdca • normálnu funkciu imunitného systému • zvyšuje EPA a DHA v tele bezpečným a efektívnym spôsobom • pomáha upraviť rovnováhu Omega-6/Omega-3 na normálne hodnoty • zvyšuje úrovne polyfenolu v tele, čím chráni krvné lipidy pred oxidačným stresom • podporuje normálnu funkciu očí • normálne hladiny triglyceridov v krvi • normálny krvný tlak • normálne hladiny vápnika v krvi • normálne zloženie kostí, svalové funkcie • normálne zdravie zubov a bunkové delenie
Prečo Omega-3 predstavuje nový prelom v starostlivosti o zdravie?
• Omega-3 často označované ako "zdravé tuky", sú dôležité pre ľudské zdravie a množstvo telesných funkcií. Vhodné sú pre osoby, ktoré sa aktívne starajú o svoje srdce alebo konzumujú ryby len obmedzene. Telo si ich nedokáže vyrobiť samo a je potrebné prijímať ich stravou, pričom nahrádzanie nasýtených tukov v strave nenasýtenými pomáha udržať správnu hladinu cholesterolu.
• DHA prispieva k normálnej činnosti mozgu (je významným stavebným kameňom štruktúry mozgu) a zraku (je dôležitou súčasťou očnej sietnice), spoločne s EPA prispievajú k normálnej funkcii srdca (priaznivý účinok sa dosiahne pri prísune 250 mg EPA a DHA denne).
• Vitamín E pomáha chrániť bunky pred oxidatívnym stresom. Vitamín A sa stará o sliznice, pokožku, zrak. Vitamín D je potrebný k udržaniu správnej stavby kostí, zubov, svalov.
Často kladené otázky
• Čo je Omega-3?
Omega-3 je súhrnné označenie pre skupinu polynenasýtených mastných kyselín s dlhým reťazcom, ktoré obsahujú prvú väzbu medzi 3. a 4. atómom uhlíka pri počítaní z metylového konca. Mastné kyseliny Omega-3 sú esenciálne, čo znamená, že telo ich nedokáže samo vytvárať a musí ich prijímať v strave. Výnimku tvoria ženy v plodnom veku, ktorých organizmus dokáže vytvárať malé množstvá mastných kyselín Omega-3. Príjem mastných kyselín Omega-3 v strave sa však odporúča aj pre ženy v tejto skupine. Existujú rôzne typy mastných kyselín Omega-3 – mastné kyseliny Omega-3 s kratším reťazcom, ktoré pochádzajú z rastlín, a mastné kyseliny Omega-3 s dlhším reťazcom, ktoré sa vyskytujú v morských zdrojoch. Mastné kyseliny Omega-3 s dlhším reťazcom majú najvyšší bioaktívny účinok.
• V akom druhu stravy sa vyskytujú kyseliny Omega-3?
Mastné kyseliny Omega-3 s dlhým reťazcom (EPA a DHA) sa vyskytujú najmä v mastných rybách, napríklad v sardinkách, makrelách, sardelách a lososoch. Pre pokrytie dennej dávky Omega-3 by ste potrebovali denne zjesť 1-2kg čerstvých rýb.
• Prečo je dôležité zachovávať normálnu rovnováhu mastných kyselín Omega-6/Omega-3?
Naša strava v západnej civilizácii obsahuje veľké množstvo mastných kyselín Omega-6 a relatívne malé množstvo mastných kyselín Omega-3 z morských zdrojov, čo vedie k zvýšenej nerovnováhe medzi mastnými kyselinami Omega-6 a Omega-3 v tele. Táto nerovnováha podporuje rozvoj zdravotných problémov súvisiacich so životným štýlom. Výrazná nerovnováha mastných kyselín Omega-6/Omega-3 podporuje chronické zápaly.
• Môžem pociťovať, že olej nesedí žalúdku?
Áno, môže sa to stať vo veľmi ojedinelých prípadoch. Treba postupovať tak, že na začiatku skúsite menšiu dávku. Vždy olej konzumujte s jedlom - najlepšie s večerou.
Doplňujúce informácie
Balenie: 200ml
Zloženie: 97% prírodného omega-3 oleja z morských rýb, prírodná citrónová aróma
Obsah účinných látok v 5 ml: 890 mg EPA, 605 mg DHA, 5 mg vitamín E, 400 µg vitamín A, 2,5 µg vitamín D
Odporúčané dávkovanie: 5 ml denne (1 čajová lyžička - ráno, počas jedla, zapiť). Neprekračujte odporúčanú dennú dávku. Potravinové doplnky nie sú určené ako náhrada vyváženej a pestrej stravy.
Skladovanie: Neotvorené fľaše skladujte na tmavom a suchom mieste pri izbovej teplote alebo v chladničke. Otvorené fľaše skladujte v chladničke a spotrebujte ich do 45 dní. Uchovávajte mimo dosahu detí.
Upozornenie: Ak užívate lieky na riedenie krvi, poraďte sa pred užívaním s lekárom.
.
Potrebujete poradiť pri výbere produktov a služieb?
Nový komentár