Kardamon je úžasné korenie, ktoré má v sebe vitamíny, minerály a jeho účinky na organizmus sú priam „božské". Najhlavnejšou výhodou je, že kardamon odkysľuje organizmus, podporuje trávenie, eliminuje pálenie záhy, odvodňuje a podporuje funkciu obličiek, pečeni a močových ciest.
Kardamon je korenie s dymovo, kvetinovo-sladkou arómou, ktoré sa používa do perníkov, pečiva a niektorých druhov chleba. Obzvlášť chutný je kardamon tiež v ovocných šalátoch, kompótoch alebo k pečenému jablku. Šálka kávy s kardamónom rozochveje chuťové bunky aj tým najnáročnejším labužníkom, nielen kvôli chuti, ale aj pre jej úžitok.
Čo kardamon obsahuje?
![]() |
Sacharidy, tuk, bielkoviny, vláknina, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, sodík, mangán, vitamín B, C, omega 3 kyseliny a omega 6 kyseliny.
Benefity pre zdravie
- Prečistí telo: Je známy pre svoje blahodarne účinky pri liečbe a prevencii ochorení obličiek a močového mechúra. Pravidelnou konzumáciou sa znižuje krvný tlak a odstraňuje vápnik z obličiek.
- Zlepšuje trávenie: Káva s kardamónom pomáha pri trávení. Tajomstvo spočíva v tom, že kardamón zvyšuje prietok žlče, čo zlepšuje trávenie a zároveň uvoľňuje kŕče. Okrem toho odstraňuje nadúvanie a pocit plynatosti.
- Bojuje s anémiou: Železo, mangán, meď a ďalšie užitočné vitamíny pomáhajú kardamónu liečiť také príznaky anémie, akou je napríklad vyčerpanosť. Výživné látky korenia zvyšujú hladinu červených krviniek a metabolizmus buniek.
- Ako antiseptikum: Behom mnohých rokov sa v Indii používal kardamón na liečbu zápalových procesov v ústnej dutine. Navyše postačí len pár kúskov zrniečok a o sviežosť vášho dychu sa už nemusíte starať.
- Zvyšuje imunitu: Priaznivé účinky má aj na váš imunitný systém, zmierňuje nespavosť a depresie a zvyšuje celkovú kondíciu tela.
- Chráni kožu: Ak si pridáte kardamón do kávy, čaju alebo len do teplej vody, udržíte si vašu pokožku sviežu, zdravú a ochránite ju pred predčasným starnutím. To všetko vďaka antioxidačným vlastnostiam tohto korenia.
- Regeneruje vlasy: Môžete ho použiť aj pri starostlivosti o vašu korunu krásy. Pravidelným oplachovaním vlasov s kardamónom zaistíte, že vaše vlasy budú zdravé a hodvábne lesklé.
Ako kardamon konzumovať?
Kardamon môžete pridávať do ľubovoľných jedál. Pozitívne pôsobí v mliečnych produktoch kde zabraňuje prekysleniu organizmu z kravskej laktózy. Znižuje hladinu kofeínu z kávy. Kardamon môžete pridať do studených i teplých pokrmov: pečené mäso, zemiaky, ryža, cestoviny, omáčky, nátierky, polievky, kaše, jogurtový šalát, ovocný šalát, zeleninový šalát, do kávy, do čaju a podobne.
Denná doporučená dávka kardamónu je 1 mokka lyžička. Ak si pridávate kardamon do kávy alebo čaju, tak na jeden nápoj použite 1/3 mokka lyžičky.
► Možno vás bude zaujímať článok: ›Ako posilniť zdravie obličiek
Doplňujúce informácie
Balenie: 35g
Krajina pôvodu: Honduras
Skladovanie: Korenie je vhodné skladovať v uzavretej nádobe.
Nový komentár